PESANAN PENAJA

Tuesday, August 17, 2010

FRUIT tart-cream

hehehehe pinjam gambar dan resepi dari joyofbaking.com

Salam...
Hari ini nak sambung resepi fruit tart hari tu yang tak sempat abis... hari ini nak citer pasal cream pula, kalau malas boleh beli instant custard beli dari Ez Bake (Taman Kota Permai). sgt senang, didihkan susu then masukkan instant custard tuh.. kacau sat then siap utk digunakan.
kalau nak buat sendiri boleh tengok resepi kat bawah.

bahan-bahan:-

300ml full cream/fresh milk

3 biji telur (merah shj)

50gm gula halus

20gm tepung gandum

20gm tepung jagung

1/2 sudu kecil vanilla essence

cara-cara:-

1. Kacau telur merah bersama gula sebentar
2. Ayak tepung gandum serta tepung jagung dan satukan dalam bancuhan telur tadi, kacau sebati jgn berketul.
3.Panaskan susu dan vanilla essence dalam bekas lain hingga mendidih.
4. Tuang susu panas ke dalam adunan telur dan tepung tadi sedikit demi sedikit hingga sebati.
5. Masak kembali adunan tadi hingga mendidih lagi sekali sambil mengacau.
6. bila adunan mula melikat dan berkilat bolehlah ditutup api.
7. biarkan sejuk sedikit sebelum di sapu @ guna piping bag untuk meletakkan dalam pastry tart.
8. Hiaskan tart anda dengan hirisan buah-buahan segar... untuk membangkitkan lagi sapu "jelly"(boleh dpt dari kedai kek) atas buah-buahan.

tips:- untuk mengelakkan pastry meresap cecair dari cream tadi, eloklah sapu satu lapisan sederhana coklat masakan yang dicairkan atas pastry... then barulah pipingkan cream tadi...

cara ini menjamin pastry anda kekal ranggup...

Selamat mencuba
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

No comments:

Post a Comment

IKLAN