PESANAN PENAJA

Thursday, November 14, 2013

RESEPI PAVLOVA


Ihsan blogger lain

BAHAN-2 BASE PAVLOVA:-

4 Biji telur putih
1 cawan gula halus (boleh kurang kepada 3/4 cawan gula)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil esen vanilla

Untuk hiasan:-
1 cawan whipping cream (pukul hingga kental bila nak menghias)
buah-buahan yang disukai

Cara-cara:-
  1. Panaskan oven dengan suhu 150' celcius.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih kemudian masukkan gula dan sambung pukul hingga kental.
  3. Masukkan tepung dan pukul lagi, kemudian masukkan esen dan cuka dan pukul lagi.
  4. Wajib lapik loyang dengan kerta minyak, buat dua bulatan besar besaiz 7 inci setiap satu.
  5. Pipe atau cedukkan adunan ke dalam dua bulatan tadi. Ratakan dan biar sama saiz kedua, duanya...
  6. Bakar dengan suhu 150' selama 30 minit dan turun kan suhu 140' dan bakar selama 40-45 minit lagi.
  7. selepas masak, renggangkan pintu oven sikit dan biar adunan dalam oven 20-30 minit lagi.
  8. Sejukkan sebelum dihias. Boleh terus dimakan atau simpan peti 1-2 jam...



suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

No comments:

Post a Comment

IKLAN