- 25 keping biskut marie dihancurkan (saya guna biskut tiger)
- 1/4 cwn butter (dicairkan)
Cara-cara;-
- Campurkan biskut yan dihancurkan dengan butter cair, gaul rata
- Ratakan dalam loyang spring foam 20cm.
- Masukkan dalam fridge sementara nak buat cream.
- 500gm cream cheese
- 1/2 cwn gula caster
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar tepung naik sendiri
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil perahan lemon (saya tak guna)
- Panaskan oven dengan suhu 170'
- Pukul cream cheese dgn gula hingga kembang
- Masukkan telur satu persatu sambil pukul sebati
- Masukkan esen vanilla dan lemon jika guna, pukul sebati
- Masukkan tepung yang telah diayak dan pukul sebati sekejap.
- Tuang adunan dlm loyang yang telah di buat base tadi.
- Bakar dengan menggunakan teknik 'water bath' selama 30-45 minit.
- Setelah kek masak buka pintu oven sikit dan biar sejuk seketika sebelum masukkan dalam fridge untuk sejukkan selama 3-6 jam....
- Hiaskan dengan topping kegemaran anda.
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
No comments:
Post a Comment