PESANAN PENAJA

Thursday, September 23, 2010

KEK CARROT KUKUS

KEK CARROT KUKUS PN. AZILA
KEK CARROT KUKUS +-800gm WITH CREAM CHEESE TOPPING RM25.00

KEK CARROT KUKUS PN. MARSITAH

KEK CARROT KUKUS +-800gm WITH CREAM CHEESE TOPPING RM25.00

Salam... semalam juga siapkan 2 biji carrot cake... kali ini siap dengan topping cream cheese lagi... thank you Pn.Azila dan Pn. Marsitah....

Resepi untuk carrot cake jika ingin mencuba:-

Bahan-bahan:-

250gm butter

150gm gula halus

3 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

200gm carrot (diparut, celur dan toskan)

100gm prune (dicincang)

50gm kismis

230gm tepung gandum *

1 sudu kecil baking powder *

1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis * (semua bahan bertanda * diayak sekali)

bahan topping ;-

250gm cream cheese

125 yogurt (plain atau berperisa)

2 sudu besar gula icing

Cara-cara:-
  1. panaskan kukusan
  2. Putar butter dan gula hingga kembang
  3. masukkan telur satu persatu sambil terus putar
  4. masukkan esen vanilla
  5. masukkan bahan yang diayak, gaul rata
  6. masukkan carrot, plum dan kismis, kacau sebati
  7. Lapik loyang 8x8x3 dengan kertas minyak kemudian tuang adunan, tutup dengan foil.
  8. kukus selama 50 minit hingga 1 jam.
  9. sejukkan sebelum sapu topping.

Topping :-

  1. Putar cream cheese hingga lembut.
  2. masukkan gula icing dan terus putar sebati
  3. masukkan yogurt putar sebati.
  4. siap untuk disapu atas kek carrot anda..

SELAMAT MENCUBA

suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

2 comments:

  1. saya dah try guna resipi kek akak tp ade ubah skit la, letak kismis and badam..sedap

    ReplyDelete
  2. saya ade attached kat FB saya nik hidayah

    ReplyDelete

IKLAN