PESANAN PENAJA

Friday, June 11, 2010

RESEPI GULAI PATIN TEMPOYAK

Salam...
hahaha... alhamdulillah hari ni dpt mkn ikan patin fresh... balik kampung tak lengkap jika tak dapat makan gulai tempoyak ikan patin nih... hemmm resepi anda semua sedia maklum saya rasa... cukup enak...
di sini saya berkongsi resepi dgn anda:
bahan-2 utk seekor ikan patin sederhana besar.

segenggam cili padi (boleh kurang ikut tahap kepedasan yang disukai)
1 inci kunyit hidup
2 sudu makan tempoyak
3 cawan air
daun kesum
cara-2
1. Semua bahan diatas diblend kecuali daun kesum....
2. Masukkan bahan blend dengan ikan patin dan daun kesum dalam periuk dan rebus sehingga mendidih
3. Masukkan garam dan (gula jika suka) secukup rasa...
4. Jika tempoyak kurang masam boleh tambah asam keping
Cubalah.....


ha ini pula fruit flan cake yg aku buat utk santapan ptg nih.... semua suka.. dan komen mereka.. 1st time mkn cake gini... tgk gambar tu... dan 3/4 kena ngappppp.....


buat 2 versi... bulat dan bujur... mana-2 pun sama ja rasanya... tapi bekas je yg lain... buat pun simple ja,,, tak byk guna buah... peach, apple n limau ja... anyway masih menyelerakan...

suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

1 comment:

  1. Salam Puan Is. . Pe Kabar. . sy mengidam nk mkn gulai ikn patin masak tempoyak ni. . kalau saya gantikan ikan patin dengan ikan keli sedap tak?

    ReplyDelete

IKLAN