PESANAN PENAJA

Monday, May 26, 2014

TIRAMISU KAK INA

TIRAMISU RM25.00

TQ ODE KAK INA....
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

ORDER KAK NORA

 kck 500gm + edible RM25.00

TIRAMISU RM40.00

ODE KAK NORA... ENJOY OK... TQ
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

kck cikgu samad

 KCK 1KG + EDIBLE RM38.00

KCK 1KG + PADANG BOLA RM38.00

TQ cikgu samad... datang pick up semalam...
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Order kawan cikgu suhaili

KCK 2kg + edible RM65.00

Tq cikgu...
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

150 pieces mini carrot cake in love aluminium foil

carrot cake + cream cheese topping
RM2.50 each

Tq diebah, ode utk anak sedara akad nikah hari ni... tq
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

RESEPI LAKSAM


Bahan-2 mee:-

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Cara-2 :-

1. Panaskan kukusan.
2. Campur semua bahan di atas dan kacau hingga larut, tapis jika berketul.
3. Sapu penutup periuk dengan sedikit minyak masak, letak dalam periuk kukusan.
4.  Sendukkan adunan dan ratakan dalam penutup periuk. tutup dan kukus selama 2 minit (anggaran masak ikut ketebalan adunan).
5. Apabila adunan nampak mengelembung, bolehlah diangkat, dan ulang langkah dengan tudung periuk lain.
6. Untuk leraikan adunan yang dah masak, condongkan/tegakkan tudung periuk, renggangkan sekeliling adunan dengan hujung pemegang sudu, kemudian mula menggulung dari hujung, sekiranya adunan tidak koyak atau terlalu melekat, dia akan turun dengan sendirinya dlm keadaan bergulung.
7. sekiranya merekah, sila tambah air lagi ya, sekiranya melekat sangat, sila tambah tepung.
8. So far adunan di atas menjadi jek dengan cantik.

Bahan-2 kuah:-

1 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putij
Selabu bawang besar/ 5 biji bawang merah
2 keping asam
7-8 ekor ikan selayang (saiz sederhana)
4 cawan air untuk merebus ikan
4 cawan santan pekat dari sebiji kelapa
garam

Bahan-2 sayur :-

Timun (hiris halus)
Taugeh
Bunga Kantan (hiris halus)
Kacang panjang (dipotong kecil)
Daun kesum (jika suka)
Cili padi (ditumbuk lumat)

Cara-2

1. Rebus ikan yang siap dicuci dengan garam dan asam keping hingga mendidih, toskan (air simpan untuk kuah nanti)
2. Ambil isi ikan dan blend bersama halia, lengkuas dan semua bawang hingga lumat. Tuang dalam periuk rebusan kuah,
3. Masukkan air rebusan ikan dan santan serta asam keping dari rebusan tadi. rebus hingga mendidih lagi.
4. Tambah garam lagi ( berhati-hati kerana air rebusan ikan telah masuk garam)
5. Hidang bersama bahan sayuran.

SELAMAT MENCUBA.


suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Sunday, May 25, 2014

SPONGE CAKE CIKGU SITI


Sponge cake 2.5kg (RM70.00)

terima kasih cikgu siti.... kek yang paling besar katanya nak... so dengan lebar kek 11 inci dan tinggi kek lebih 4 inci... boleh makan ramai...
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

KCK KAK SHIDAH

KCK 2KG

Terima kasih... kak shidah nak bawa pi sekolah buat sambutan hari guru... dan gotong royong sekali... 
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Thursday, May 22, 2014

RESEPI LASAGNA SIMPLE

GAMBAR IHSAN GOOGLE 
GAMBAR YANG BUAT SENDIRI DAH NGAP DULU BARU PIKIR NAK SNAP...

Setelah sekian lama tak update resepi, ni baru lah nak bagi resepi baru yang digunakan untuk buat Hot Sale sekarang di Sek Tok Bedor... LASAGNA....

IHSAN GOOGLE


Bahan-2 Sos Putih:-

2 Sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu full cream
1 cawan air
5-7 keping keju (cheesedale)
garam secukupnya

Bahan-2 Sos daging:-

3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 batang daun saderi
1 biji lada benggala (jika suka)
Serbuk daun oregano
400gm daging cincang (sepeket jenama Ramly)
Sebotol kecil sos spageti Kimball (original @ any flavour yang disukai)
sos cili secukupnya (ikut tahap pedas yg anda suka)
secawan air

LANGKAH-LANGKAH:-

1. Atur lasagna (9-10 keping saiz large instant lasagna) dalam dulang ( bukan bekas untuk membakar lagi ya, just nak kembangkan) kemudian rendam kepingan lasagna dengan air panas mendidih (jangan bertindan utk elak melekat). Biarkan sementara siapkan sos lain.

2.Panaskan periuk dengan api sederhana, masukkan 2 sudu mentega hingga cair, masukkan pula tepung gandum sambil kacau untuk elak berketul, terus masukkan susu dan air, kacau hingga tepung larut. biar mengelegak sebentar, tetapi kena kerap kacau utk elak hangit bahagian bawah. kemudian masukkan keju cheesedale dan garam, terus kacau hingga semua keju cair. tutup api.

3. Dalam periuk yang lain, panaskan sedikit minyak masak, tumis bawang putih dan besar yang dipotong dadu. masukkan daging cincang serta air, kacau untuk elak daging berketul. boleh terus masukkan batang saderi yang di cincang halus untuk elak bau hamis daging. seterusnya masukkan sos spageti dan sos cili. saya akan biarkan mendidih selama 15 minit untuk lembutkan daging dengan api sederhana. setelah itu bolehlah masukkan lada benggala yang dipotong dadu juga. serta perasakan dengan garam. siap.




4. Sekarang untuk layer semua bahan atas, atur kepingan lasagna yang sudah kembang berbanding saiz asal tadi ke dalam loyang pembakar, sendukkan sos daging dan ratakan atas lapisan lasagna tadi, kemudian sendukkan sos putih dan ratakan. ulang langkah ini hingga 3 lapisan atau sehingga bahan habis. lapisan atas mestilah dengan sos putih dan kalau nak lazat lagi parut keju cheddar. kemudian bakar selama 30-45 minit dengan suhu 160 darjah.

selamat mencuba....







suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Wednesday, May 21, 2014

Order member hubby

Cheese leleh

ode cikgu penanti, kawan hubyy
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

order cikgu Suhaili

 kck 1kg
 kck 2kg

 kck 2kg

kck 2kg each


tq cikgu... ode lasagna sekali... tq 

suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Sunday, May 18, 2014

ODE AIN UTK SABTU 17/5 DAN 19/5

 KCK 1KG

 KCK 1KG + EDIBLE

KCK 1KG + TOPPING CHEESE LELEH

suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Thursday, May 15, 2014

bIRTHDAY MERAH DAN QISTINA 18 MEI


1KG KCK EACH

ODE KAK WANI FOR MERAH DAN ODE MARJEEHA UTK QISTINA... SAMA TARIKH BDAY... LAIN TAHUN JER.... JADI ANAK SOLEHAH YA...
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

SELAMAT HARI GURU 16 MEI 2014

 1.5KG KCK
ODE TADIKA PSP


 1KG KCK 
ODE JIRAN TAMAN

 1KG KCK
ODE FARRAH UTK TASKA PSP

 1KG KCK
ODE FARRAH UTK TASKA PSP



suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

Wednesday, May 14, 2014

ODE CIKGU TOK BEDOR DAN CIKGU LIZA PENANTI

 KCK 1KG

CHEESE LELEH CIKGU LIZA
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

ODE STAF KWSP

KCK 1KG EACH 
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

ODE AKMAL 9 MEI LALU

KCK 2KG 
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

ODE CIKGU TOK BEDOR


KCK 2KG  + EDIBLE
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

ODE ZAINAB ON 10 MEI LALU


 KCK 1KG

 CARROT CAKE

 FRUIT FLAN CAKE

CHEESE CAKE
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

IKLAN