PESANAN PENAJA
Thursday, September 30, 2010
KEK COKLAT KUKUS-Jamuan JP
FRUIT FLAN CAKE
Semalam siapkan sebiji FFC untuk Pn. Hasnah, untuk jamuan anaknya di sekolah rasanya... thanks....
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
Wednesday, September 29, 2010
HOMEMADE MEE KUNING
semalam buat mee kuning utk potluck bilik hari ini... jom semak resepi
Bahan-bahan :-
500gm tepung gandum
1 biji telur
air kosong (campur dgn telur menjadi 220ml)
1 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil kunyit
Cara-cara uli tangan:-
- Masukkan tepung dlm bekas DAN buat lubang ditengah.
- Kacau telur, air, garam dan kunyit. kemudian tuang dlm tepung.
- uli sebati
- canai guna mesin mee biasa hingga ketebalan yang disukai.
- Rebuskan dgn air mendidih yang dimasukkan sesudu besar minyak selama 3 minit.
- Toskan dan siram dengan air sejuk...
- boleh terus guna atau utk disimpan bolehlah digaulkan dengan minyak masak utk elak mee melekat.
- boleh tahan 4-5 hari jika disimpan dengan elok...
Cara-cara menggunakan mesin Falcon:-
- Masukkan tepung dlm mesin
- Press butang untuk mengguli dan perlahan-perlahan tuang aduanan air, telur,garam dan kunyit.
- Bila sebati bolehlah alih butang untuk tekan mee keluar.
- lain-lain langkah adalah sama
Kek extra utk lelong
KEK COKLAT KUKUS lagi
Salam... kek atas adalah tempahan dari Pn Sh.Khadijah utk Cempaka... tq
Kek coklat tempahan Cik Aleza untuk jamuan blok mlm nih....
Tuesday, September 28, 2010
Saturday, September 25, 2010
kek Auni dan Arif (my cousin)
Thursday, September 23, 2010
CUPCAKE- oren Pn.Marsitah
Salam... ini pula cupcake ode dari Pn. Marsitah juga... untuk jamuan sekolah anaknya... tq
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
KEK CARROT KUKUS
KEK CARROT KUKUS PN. MARSITAH
KEK CARROT KUKUS +-800gm WITH CREAM CHEESE TOPPING RM25.00
Salam... semalam juga siapkan 2 biji carrot cake... kali ini siap dengan topping cream cheese lagi... thank you Pn.Azila dan Pn. Marsitah....
Resepi untuk carrot cake jika ingin mencuba:-
Bahan-bahan:-
250gm butter
150gm gula halus
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200gm carrot (diparut, celur dan toskan)
100gm prune (dicincang)
50gm kismis
230gm tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis * (semua bahan bertanda * diayak sekali)
bahan topping ;-
250gm cream cheese
125 yogurt (plain atau berperisa)
2 sudu besar gula icing
- panaskan kukusan
- Putar butter dan gula hingga kembang
- masukkan telur satu persatu sambil terus putar
- masukkan esen vanilla
- masukkan bahan yang diayak, gaul rata
- masukkan carrot, plum dan kismis, kacau sebati
- Lapik loyang 8x8x3 dengan kertas minyak kemudian tuang adunan, tutup dengan foil.
- kukus selama 50 minit hingga 1 jam.
- sejukkan sebelum sapu topping.
Topping :-
- Putar cream cheese hingga lembut.
- masukkan gula icing dan terus putar sebati
- masukkan yogurt putar sebati.
- siap untuk disapu atas kek carrot anda..
SELAMAT MENCUBA
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....Banyak tempahan
KEK COKLAT KUKUS PN. ZAINAB
Tuesday, September 21, 2010
Marble Cake untuk Die..
Salam...Hari ini siapkan 2 biji kek untuk Die..... ada jamuan kat ofisnya.... actually gambar tak sempat snap... coz Die dtg ambik awal dan camera tinggal kat dlm ofis pulak..... so pinjam gambar dari blog Hanieliza... hampir sama colour dan bentuk kek yang buatkan untuk Die juga.... Die ode Kek coklat kukus 1kg dan marble cake juga 1kg... thanks Die...
Saya mencuba resepi dari blog Tiffinbiru untuk marble cake... jom semak resepi yang telah diubahsuai skit:-
300gm butter
280gm tepung gandum*
1 sudu besar tepung susu*
1 sudu kecil baking powder* (ayak semua bahan bertanda *)
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovallet
250gm gula halus
50gm susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar mocha paste
cara-cara:-
- Putar mentega hingga pucat dan kemudian masukkan bahan yang telah diayak, ketepikan.
- Putar telur, gula dan ovallete hingga kembang dengan speed laju.
- Kemudian masukkan bahan no 1 kedalam no 2 sikit-sikit sambil putar dengan medium speed.
- masukkan pula susu dan esen vanilla putar sebati.
- bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 adunan ditambah mocha paste
- guna loyang 8x8x3 masukkan adunan berselangseli hingga habis
- bakar pada suhu 175' selama 45 minit hingga 1 jam
Selamat mencuba
Monday, September 20, 2010
Kek Nur Irdina Sofea
Saturday, September 18, 2010
Fruit Flan Cake
hari ini puas berjalan menghadiri open house dan kenduri.... so mlm ni buatkan sebiji kek utk adik-2 makan.... ok enjoy the cake
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
Thursday, September 16, 2010
CUPCAKE-siap deco hadiah utk Pasangan Azuwan dan Sheela
Salam...
2 hari berturut-turut penat menyaipkan tempahan 1000 biji cupcake (plain) utk Cikgu Juzaida.. cupcake itu sempena majlis perkahwinan adik beliau... banyak juga tempahan tu... so saya pun hadiahkan sekotak cupcake yang ada deco (gambar atas) ... terima kasih
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
kek coklat kukus-cikgu musyadi
Salam.....
Semalam siapkan 2 biji kek untuk cikgu musyadi dari sek ren penanti, salah satunya ialah kek coklat kukus dan kek butter perisa oren 1kg...... kek ini ditempah untuk harijadi anak sulungnya.. Selamat Hari Jadi dan semoga kak long menjadi anak yang solehah... terima kasih suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
Wednesday, September 15, 2010
cupcake balas dulang cousin
Salam... isnin 13/9 lalu cousin kawin... so buatlah cupcake utk balas dulang pihak lelaki... semoga berbahagia hendaknya... SELAMAT PENGANTIN BARU suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
Tuesday, September 7, 2010
BISKUT BUNGA CINA
hari ini berjaya juga siapkan biskut bunga cina ni... alhamdulillah sebelum ni dok asyik siapkan tempahan dan tak dan nak buat kuih kegemaran ni... so berjaya juga akhirnya... buat kat jengka ni... jauh.... suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
TAT GULUNG
Salam...
Hari ini berjaya menyiapkan Tat gulung kat umah Kak Cik... hebatnya guna mesin brand Falcon... mudah sangat... tak sakit pun tangan nak menekan doh... mesin siapkan dari proses menguli sampailah keluarkan doh... potong ja doh tu then isi jem nenas...
resepinya:-
Bahan-bahan:-
460 gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung kastard
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
30gm gula halus
250gm butter
inti
jem nenas secukupnya
hiasan
1 biji kuning telur
2 titis pewarna kuning telur
- Satukan semua bahan dan uli 3 minit (guna mesin) boleh juga guna tangan
- Mesin di set menggunakan kepala khas utk tat.
- potong doh ikut saiz kegemaran
- letakkan jem dan gulung serta atur atas loyang pembakar.
- sapu kuning telur
- bakar dengan suhu 200' selama 15-20 minit..
Sunday, September 5, 2010
KEK COKLAT KUKUS - Pn Hamiza
Salam...
semalam dalam kesibukan packing utk balik beraya di Pahang... siapkan juga tempahan Pn. Hamiza, JKM.... kek utk suami... thanks... suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
Thursday, September 2, 2010
SALAM RAYA
MUFFIN-lagi
Ini pula tempahan dari student nak 50 biji dan pack 10biji setiap bekas.... bawa balik kampung ni... thanks....
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
KEK COKLAT KUKUS-Hasnieza
Salam....
Hari ini juga siapkan banyak kek coklat dlm bekas RM3.00... dan sediakan juga tempahan Pn. Hasnieza... saja buat mkn dirumah pengasuh anaknya Haikal... thanks...
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
Wednesday, September 1, 2010
MUFFIN-Faizah
muffin ini ditempah oleh Pn. Faizah utk diberikan kepada anak-anak kelasnya.... semua 40 biji.... thanks ok.... suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....