PESANAN PENAJA

Saturday, August 14, 2010

FRUIT TART




Salam....
setelah sekian lama menyimpan niat... akhirnya berjaya juga buat fruit tart... not bad for the first time trial.... rasa sama ja mcm yg dok beli kat damiral... hehhehe terlebih puji pulak... takpa actually ni salah satu kepuasan utk diri sendiri juga... mana pun ikuti kelas memasak tart nih... just ikut resepi, kira ok apa.... jom kongsi resepi...
actually resepi nih dapat dari chef masa pi beli barang kat easy bake (tmn kota permai) very friendly... pi masa tu dengan Cik Suraya kita...
bahan-bahan utk doh:-
240gm tepung gandum rose
15gm susu tepung
60gm gula castor
40gm telur yg dipukul (sebiji telur gred B)
170gm butter
1 sudu kecil vanilla assence
cara-cara:-
1. satukan semua bahan kering
2. telur yang dipukul tadi dicampurkan dengan vanilla assence, pukul hingga sebati
3. masukkan telur dan butter kedalam bahan kering dan uli sebati
4. tak perlu terlalu lama menguli, asal semua bahan sebati oklah...
5. balut atau letak doh dlm bekas bertutup
6. rehatkan doh dalam peti selama 1 jam
7. keluarkan doh dan tekan dalam loyang dan bakar pada suhu 170'c selama 15-20 minit
8. adunan nih saya dapat hasilkan 25-28 biji saiz sederhana
cukuplah hari ini saya kongsi pasal doh... nanti lapang saya tambah pula utk custard ya....
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

No comments:

Post a Comment

IKLAN