PESANAN PENAJA

Wednesday, September 29, 2010

HOMEMADE MEE KUNING

Salam...
semalam buat mee kuning utk potluck bilik hari ini... jom semak resepi

Bahan-bahan :-

500gm tepung gandum
1 biji telur
air kosong (campur dgn telur menjadi 220ml)
1 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil kunyit

Cara-cara uli tangan:-

  1. Masukkan tepung dlm bekas DAN buat lubang ditengah.
  2. Kacau telur, air, garam dan kunyit. kemudian tuang dlm tepung.
  3. uli sebati
  4. canai guna mesin mee biasa hingga ketebalan yang disukai.
  5. Rebuskan dgn air mendidih yang dimasukkan sesudu besar minyak selama 3 minit.
  6. Toskan dan siram dengan air sejuk...
  7. boleh terus guna atau utk disimpan bolehlah digaulkan dengan minyak masak utk elak mee melekat.
  8. boleh tahan 4-5 hari jika disimpan dengan elok...

Cara-cara menggunakan mesin Falcon:-

  1. Masukkan tepung dlm mesin
  2. Press butang untuk mengguli dan perlahan-perlahan tuang aduanan air, telur,garam dan kunyit.
  3. Bila sebati bolehlah alih butang untuk tekan mee keluar.
  4. lain-lain langkah adalah sama



SATU ADUNAN NIH BOLEH MENGHASILKAN 1KG-1.2KG MEE KUNING YANG SIHAT DARI SEBARANG BAHAN KIMIA...
SELAMAT MENCUBA,
KALAU MALAS BOLEH ODE DGN ISRATUN....
1/2KG RM3.00


suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....

1 comment:

  1. salam nak tanya mesin mee tu ada jual kat mana? harga berapa?

    ReplyDelete

IKLAN