semalam buat mee kuning utk potluck bilik hari ini... jom semak resepi
Bahan-bahan :-
500gm tepung gandum
1 biji telur
air kosong (campur dgn telur menjadi 220ml)
1 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil kunyit
Cara-cara uli tangan:-
- Masukkan tepung dlm bekas DAN buat lubang ditengah.
- Kacau telur, air, garam dan kunyit. kemudian tuang dlm tepung.
- uli sebati
- canai guna mesin mee biasa hingga ketebalan yang disukai.
- Rebuskan dgn air mendidih yang dimasukkan sesudu besar minyak selama 3 minit.
- Toskan dan siram dengan air sejuk...
- boleh terus guna atau utk disimpan bolehlah digaulkan dengan minyak masak utk elak mee melekat.
- boleh tahan 4-5 hari jika disimpan dengan elok...
Cara-cara menggunakan mesin Falcon:-
- Masukkan tepung dlm mesin
- Press butang untuk mengguli dan perlahan-perlahan tuang aduanan air, telur,garam dan kunyit.
- Bila sebati bolehlah alih butang untuk tekan mee keluar.
- lain-lain langkah adalah sama
SATU ADUNAN NIH BOLEH MENGHASILKAN 1KG-1.2KG MEE KUNING YANG SIHAT DARI SEBARANG BAHAN KIMIA...
SELAMAT MENCUBA,
KALAU MALAS BOLEH ODE DGN ISRATUN....
1/2KG RM3.00
suka dengan design kek ini.. click button "LIKE" okey....
salam nak tanya mesin mee tu ada jual kat mana? harga berapa?
ReplyDelete