hari ni nak tunjuk cara penyediaan fruit flan cake.... resepi ni belajar dari cikgu mila.....
sediakan sponge cake... belilah tepung sponge cake dan ikut cara-2 penyediaannya... bakar jgn tinggi kerana kek ni 3 layer....
seterusnya penyediaan lapisan kedua:
BAHAN A
1 biji putih telur
30 gm gula halus
sedikit garam
pukul semua bhn A hingga gebu....
BAHAN B
145 gm susu full cream
15 gm gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar
perasa laici
Semua bahan B dipanaskan atas api kecil sehingga serbuk agar-agar larut
selepas itu terus masukkan bahan B ini kedalam Bahan A tadi,
kacau rata, kemudian terus curah atas sponge cake tadi.... hasilnya :-
seterusnya hiaslah kek anda dengan hirisan buah-buahan yang anda suka :-
dah siap... preparation utk jelly pula, bahan-bahannya:-
250gm air
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
1/2 sudu kecil serbuk jelly
gula ikut yang anda suka.....
perasa laici
masak semua bahan ini hingga mendidih dan larut, sejukkan sebentar dan kemudian curah atas kek tadi..... tadaaaaaaaa dah siap
salam...
ReplyDeletewow...syoknya tgk makanan...lelebih semuanya feberet ayu..
tak sangka..walaupun dapur kecik..tapi kuasa luar biasa...
nanti kalau ada keizinan..ayu singgah lagi...
salam..
ReplyDeletenak copy resepi ni..nak suruh mem kiter buat...kalau jadi kiter mesej kat sini..
nk tye sket..yg plastik keliling kek tu plastik apa? kat mana saya blh beli.. kalo guna plastik tu masa nak curah adunan jeli tu dia akan meleleh keluar x kat sekeliling kek tu?
ReplyDeletetime kasih kak.. saya dah lama cari .. alhamdullilah jumpe kat sini ....
ReplyDeletewelcome
ReplyDeletesalam kak...mane nk cari plastik cam akak guna tuk lilit kek 2?
ReplyDelete